Кадрите, публикувани на 26 февруари, предоставят първото потвърждение за унищожаването на танк M1A1 Abrams, управляван от украинската армия, пише Military Watch Magazine.

Танкът е поразен от дрон камикадзе и е получил поне едно попадение от преносим противотанков гранатомет. Това се случи в Бердичи северозападно от Авдиевка, ключов град в Донбас, наскоро изоставен  от украинските сили, след като взеха изключителни жертви.

Потвърждението за унищожаването на танка се случи само три дни след заснемането на дрон на 23 февруари, което даде първото потвърждение , че танковете Abrams са били разположени на фронтовата линия в Украйна, като се смята, че превозното средство е издържало доста под седмица и вероятно само три дни преди да бъдат неутрализирани.

Кадри от близък план с дрон на унищожения танк показват, че двигателният му отсек гори и отделението за боеприпаси е изгоряло.

Дълго време се спекулираше, че танковете Abrams бързо ще започнат да понасят загуби, ако бъдат разгърнати близо до фронтовата линия срещу руските сили, като M1A1 е демонстрирал само много ограничена жизнеспособност , когато е разгърнат от иракската армия в среда с много по-нисък интензитет.

По-добре бронираният британски танк Challenger 2, чиято защита, за разлика от Abrams, не беше значително намалена преди доставката, по същия начин понесе загуби много бързо, след като беше разгърнат за бой през август 2023 г.

Липсата на  броня от обеднен уран остава ключова разлика между моделите изнесени за Украйна и Ирак и тези, използвани в самата американска армия.

Остава несигурно дали изгубеният танк Abrams всъщност е първият унищожен в Донбас, като кадри, публикувани на 23 февруари, отделно от споменатите по-рано, показват, че едно от превозните средства е неподвижно край път.

Въпреки че не беше ясно дали превозното средство е било неутрализирано и изоставено, или дали има някакво друго обяснение за необичайното му положение във военната зона, широко се спекулираше, че това превозно средство може също да е било изведено в битка.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук