Жител на английския град Нънийтън, графство Уорикшир, 40 години не е знаел как е починала майка му, докато не публикувал обява в местен вестник. За това как той е разкрил ужасната семейна тайна, съобщава "Дейли Мейл".
44-годишният Иън Кънингам загубил майка си Айрин, когато бил на три години. Преди да навърши 18 години, баща му Дон отказвал да говори за нея, тъй като това било твърде болезнено за него.

Детето никога не е виждало дори снимки на починалата си майка. Когато Иън станал на 18 години, Дон взел кутия с вещи на Айрин от тавана и я показал на сина си.


Иън Кънингам заедно със съпругата си

Много години по-късно, когато дъщерята на Иън навършила три години - на колкото бил и той в момента на смъртта на майка си, той все повече започнал да си задава въпроса какво се е случило с нея и как това му е повлияло.

Той публикувал обява във вестник и се свързал с близкото обкръжение на майка си. Иън намерил най-близките приятели на Айрин, нейни съученици, бивши колеги, роднини и бивши съседи, които му помогнаха да възстанови портрета на майка си.


Иън на 3 години заедно с майка си

Дон се срещнал с Айрин на 18-годишна възраст, танцувайки в балната зала в Ковънтри. Двойката се омъжила през ноември 1973 г. Айрин забременяла с Иън две години по-късно. Но скоро след като Иън се родил през януари 1976 г., Айрин казала на най-добрата си приятелка, че страда от халюцинации, когато се възстановявала от раждането в болницата и не можела да спи, когато се върнала у дома.Лекарят й поставил диагноза следродилна психоза и Айрин била изпратена в психиатричното отделение на местната болница. Там тя била упоявана и била подложена на електрошокова терапия, а скоро след това влязла в кататоничен ступор - състояние, при което пациентите остават напълно неподвижни и безконтактни. След като се събудила, тя се променила много: станала параноична и откъсната.


Малкият Иън заедно с баща си

„Това бил различен свят - лекарите не казвали никаква информация и не съобщавали какви лекарства се използват и за какво. Животът ми се състоеше в нощни пътувания до болницата. Просто седях до човек, който беше напълно неконтактен ”, коментира Дон тази история. Той е добавил, че никой не му е обяснил какво е кататоничен ступор.

След девет месеца, прекарани в болницата, Айрин била изписана и прекарала 18 месеца вкъщи, по време на които била щастлива, водела Иън на разходки в парка и се срещала с приятели. Но след известно време тя отново се върнала към старите си състояния, отново имала безсъние и била хоспитализирана. Три месеца след това братът на Дон му позвънил на работа и му съобщил, че Айрин е починала.


44-годишният вече Иън със семейството си

Иън е разказал как фотографиите и спомените за майка му му помогнали да разбере, че преди болестта си тя е била „млад, жизнен и весел човек“ и колко много означавал той за нея. Сега Иън и Дон са по-открити и близки и се разбират по-добре. Дон е добавил, че той също е започна да разбира по-добре защо е загубил жена си.


Иън с баща си Дон

Следродилната психоза е сериозно психично заболяване, което може да накара младите майки да изпитат халюцинации. Засяга една или две от хиляда жени при раждане.

Превод и редакция: БЛИЦ


Дон взел кутия с вещи на Айрин от тавана и я показал на сина си