„Бях чел някаква история за някого, който получава спонтанни оргазми по различно време от деня. Това е най-добрият начин, по който мога да опиша усещането.

Всеки път, когато проверявах телефона, състоянието ми бе нараснало с още шест цифри, в сравнение с предишния път. Каквото и да правех, не можех да се удържа да не стисна юмруци и да крещя: “ДАААА!”’

Това е Дан Конуей, бивш мениджър на средно ниво в компания от Силициевата долина, който описва какво е усещането да види как залогът му „всичко или нищо“ от 300 000 долара на етериум го прави много богат човек.

Всичко започва, когато Конуей, който заработва по около 150 000 долара годишно, пита съпругата си дали може да инвестира семейните спестявания на стойност 100 000 долара, които са запазени за покриване на разходите за висше образование на трите им деца, в рискова криптовалута.

“Не можех да понасям фалшивата фирмена култура, бюрокрацията и безкрайните командни вериги,” пише той за The Hustle. “Както много други хора, търсех начин да избягам от това.”

Неговата съпруга знае, че това може да им струва всичко, но се съгласява, така или иначе.

Като човек, който преди това си е имал неприятности заради склонността си да се пристрастява, част от Конуей осъзнава, че този риск може да доведе до самоунищожение, но колкото повече чете за криптовалутите, толкова повече започва да вярва в тяхното бъдеще.

Това се случва през 2015 г., когато биткойнът не се радва на особена популярност, като цената му е паднала от 1 200 на 300 долара.

“Ами ако скочи пак? Ами ако вложа всичко, което имам, в това?” пише той. “Може да забогатея и никога повече да не работя.”

След като се запознава с възможно най-много информация, Конуей пренасочва фокуса си от биткойна към етериум, която е създадена през юли 2015 г.

Той е толкова запленен от потенциала на криптовалутата, че се впуска в лудо пътешествие — използва онези 100 000 долара, за да купи 6 933 етериума на средна цена от 14 долара за брой.

Скоро след това преживява сериозна волатилност на пазара и инвестицията му се стопява до под 40 000 долара. “По време на една особено волатилна седмица се озовах в спешното отделение, като не можех да дишам,” обяснява той. “Лекарят ми обясни, че съм получил паник атака.”

Това обаче не сприра Конуей, който тегли заем от 200 000 срещу дома си и в крайна сметка, се сдобива общо с 26 750 етериума на средна цена от 11.21 долара за брой. Постъпката му носи всички признаци на сериозна катастрофа, но боговете на инвестициите имат други планове.

“Случи се нещо чудно: цената продължаваше да расте и да расте. В периода февруари – март 2017 г. етериумът поскъпва от 15 до 50 долара за брой. До април цената вече е 70 долара; до май 230 долара,” пише Конуей в The Huslte. “В рамките на четири месеца моята инвестиция от 300 000 беше нараснала до 6 млн. долара.”

Нещата обаче не спират дотам. През януари 2018 г. цената на етериума надхвърля 1 000 долара.

“Това беше безпрецендентно избухване, толкова монументално по мащаб, че борсите временно блокираха,” казва Конуей, който даже написва книга за своето преживяване. 

Той вече има желание да продава и го прави. Неговият ход е мечтата на всеки, който иска да излезе от пазара в подходящия момент, тъй като Конуей продава почти цялата си позиция при етериума за 10 млн. долара.

Малко след като осребрява позицията си, дигиталните валути са смазани, като не могат да се възстановят и до днес. Етериумът в момента се търгува на цена под 200 долара.

Междувременно Конуей изплаща ипотеката си, осъществява мечтано пътешествие до Африка, купува си втори дом в Ирландия и все още има седемцифрена сума в банката.

Неговият съвет за хората, които искат да търгуват с етериум?

“Все още вярвам, че криптовалутите ще създадат нови възможности за организиране на света в идните десетилетия и съм сигурен, че в резултат на това цената ще скочи пак,” пише Конуей.

“Не препоръчвам обаче на никого да се опитва да прави това, което аз направих. На всяка история като моята има стотици други на хора, които са изгубили всичко. Знаех, че аз също можеше много лесно да съм един от тях.”

Източник: Profit.bg