Като официална причина за ученията се посочват „пълномащабни военни действия“.
В условията на изостряне на напрежението със Северна Корея и САЩ започнах да се готвят за извозване на американците от територията на Южна Корея, съобщава New York Times. Става въпрос за учения на американските военни. 

Тренировките по евакуация, известни като "Смелият канал", са насрочени периода от идния понеделник до петък. Те целят да подготвят "американските военни и членовете на техните семейства да реагират на широк спектър от кризисни събития, като невоенна евакуация, природни бедствия и техногенни катастрофи", се казва в изявление на американската армия.  

„Първият ешелон“ на евакуацията, според данни на изданието, ще са американски дипломати и членовете на техните семейства. Съобщава се, че за извозването на американците от територията на Южна Корея в случай на необходимост може да бъде задействана и авиацията на ВМС.  

Официални лица от правителството на Южна Корея, включително президента Мун Чже Ин, многократно заявиха за необходимостта от дипломатическо решение на кризата около Северна Корея, но разположените в страната американски военни редовно отработват не само военни действия против Пхенян, но и евакуация на собствените си граждани. 

Превод и редакция: БЛИЦ