На тези бразилски плажове, където морето от седмица изхвърля нафта, хората от години намират странни кутии. Те произхождат от немски кораб, потънал през 1944 г., предполагат много местни изследователи.Минавайки по плажа на Прая Бела през бразилския щат Сеара, Карлос Тейшейра се натъкнал на странно ковчеже. По-рано бил чувал, че морето чесдто изхвърляло странни предмети на брега.

„Кутиите започнаха да изплуват от септември 2018 г. в Бразилия. Но не знаехме откъде идват ”, казва океанографът.

Смята се, че това е багаж от останките на потънал съд, но никой не е разследвал случая по-нататък. От миналата година океанът е изхвърлил около 200 до 300 сандъци, изчислява Тейшейра.Интересът към тях нарасна, когато в началото на септември на същия плаж морето изхвърли голямо количество нафта. Това може да не е съвпадение, заключва океанологът. Учените са определили, че в сандъците има парчета каучук, в единия от които е написано „Френски Индокитай“. Тъй като тази френска колония е съществувала само до 1954 г., тогава става дума за по-стари сандъци.

Каква е връзката на сандъците с нафтата?

Тейшейра малко потърсил информация за германския кораб Рио Гранде, който отплавал от Япония за Европа през януари 1944 г. Преди Бразилия той се натъкнал на американски кораби. 

За Тейшейра било ясно, че щайгите са от кораба. Но също така той смята, че нафтата има нещо общо с потъналия кораб: „Първо се чудехме откъде идва нафтата. Една от възможните хипотези беше потопен съд“.

Но сега той изключва тази възможност: „Разговаряхме с други колеги и хора в Държавния петролен център„ Петробраз “. Казаха, че намереното масло е по-ново. Когато става дума за нафта от кораба, тя трябва да е на възраст над 70 години. Нещо повече - става въпрос за суров нефт, а не за гориво “, обяснява океанографът.

Превод: БЛИЦ