Тази седмица се очаква нов кръг от политическо напрежение – в парламента в Атина ще бъде гласуван вот на доверие към правителството на премиера Алексис Ципрас в отговор на искането за вот на недоверие към здравния министър Павлос Полакис, внесено от опозиционната партия „Нова демокрация“, съобщава електронното издание на гръцкия ежедневник Kathimerini.

Обявявайки гласуването на вота за доверие, вицепремиерът Янис Драгасакис определи предложението на консервативната партия като опит за реклама. Вотът за доверие, добави той, ще позволи „дискусии по проблемите на хората".

Очаква се гласуването на вота да бъде проведено в петък. То ще е второто по рода си за кабинета на Ципрас от началото на текущата година. Минаването му ще изкисва подкрепата на 145 депутати от СИРИЗА и най-малко на шест независими депутати в 300-местния законодателен орган на южната ни съседка.

В началото на миналата седмица правителството представи проектозакон, който очертава нови планове за неизплатени задължения към данъчните власти и пенсионните фондове на милиони гърци. Този ход съвпадна с пристигането на ръководителите на мисиите на европейските кредитори в страната преди третия доклад за Гърция.