Над 300 жени са арестувани на поредния "Женски марш" в Минск, предаде Би Би Си.

Около 2000 жени с червено-бели флагове, чадъри и балони се събраха в центъра на беларуската столица преди началото на шествието. Те изразяват недоволството си срещу фалшифицирането на изборите и продължават да настояват за оставката на Александър Лукашенко.

Червено-белият флаг - знак за беларуския суверенитет, е официалното знаме на Беларус до 1995 г., когато Лущашенко върна червено-зеленото знаме от времето на Съветския съюз.


Първоначално силите на реда само наблюдаваха шествието, но когато то стигна до комплекса "Айсберг", служителите спряха колоната. Въпреки че жените се оптиваха да останат хванати за ръце, неизвестни лица в зелени униформи и маски започнаха да ги издърпват и да ги качват в микробуси.

От Беларуската асоциация на журналистите съобщават, че сред задържаните са 73-годишната активистка на опозицията Нина Багинская и журналистката Юлия Волчок.

Някои от задържаните участнички в шествието разказват, че са ги освободили, защото полицейските бусове вече са били препълнени.

Лидерът на опозицията Светлана Тихановская настоя да бъдат освободени задържаните, сред които по думите й има и непълнолетни момичета. Тя заяви, че ставащото е властови произвол.

Маршът на жените е прелюдия към поредната масова протестна акция, предвидена за днес.