Министърът на правосъдието и гражданските свободи на Румъния Кетелин Предою заяви, позовавайки се на данни от румънското консулство в Кишинев, че над 600 000 молдовци са подали молба за румънско гражданство. Всички тези молби ще бъдат разгледани, като броят им “е много добър сигнал”, каза министърът.
Числото беше потвърдено и от президента на Румъния Траян Бъсеску. Той говори снощи по румънската телевизия, след като произнесе реч в парламента за ситуацията в Молдова. Бъсеску отбеляза, че броят на молбите за румънско гражданство може да достигне 800 000, тъй като 65 – 70 % от населението на Молдова “са румънци”. По думите на Бъсеску малко от молдовците, получили румънско гражданство, остават в Румъния, като младото поколение иска да работи и да учи в Европа, както и в Румъния.
В речта си в парламента Бъсеску посочи необходимостта от промяна на законодателството за даване на гражданство в посока ускоряване на процедурата, на първо място по отношение на гражданите на Молдова, предаде ИТАР-ТАСС. /БЛИЦ