Надя Мурад и Ламия Башар, описали пленничеството си от "Ислямска държава" (ИД), печелят тазгодишната награда "Сахаров" на Европейския парламент, съобщи групата на АЛДЕ, цитирана от dnes.bg. Мурад и Башар са от иракско село, което през лятото на 2014 г. бе завладяно от ИД.
Двете стават част от хилядите жени язиди, взети в плен от терористите и превърнати в сексуални робини. Те успяват да избягат от похитителите си и да разкажат историята на гоненията срещу язидите. Тяхната номинация бе издигната от социалистите и либералите в ЕП.

Двете жени си оспорваха наградата с бившия главен редактор на турския вестник "Джумхуриет" Чан Дюндар и с представителя на кримските татари Мустафа Джемилев. Дюндар бе задържан миналата година, след като вестникът му представи разкрития, че турските разузнавателни служби са доставяли тайно оръжия на бунтовниците в Сирия. Джемилев е депутат в парламента на Украйна, бивш председател на Меджлиса (събранието на кримските татари) и дисидент от времената на СССР.

Наградата "Сахаров", учредена през 1988 г., почита усилията на личности и организации, борещи се за правата на човека и за основните свободи.