Скелетът на средновековен мъж, починал в Милано, разкрива, че той е умрял в резултат на едно от най-страшните изтезания в историята, съобщава "Дейли Стар".

Останките са намерени близо до Миланската катедрала. Учените са установили, че скелетът е принадлежал на нисък млад мъж на възраст между 17 и 20 години. Установено е, че е умрял в ужасни мъки по време на така нареченото мъчение на колело.

В продължение на векове в Европа това е било наказанието за най-ужасните престъпления. На мъжа, осъден на колело, били счупвани с лост или колело всички големи части на тялото си и бил връзван за голямо колело.

Колелото било поставяно на стълб. Осъденият можел да прекара там много време, а страданията му да се усилват от кълвящите го птици.

При друг вариант затворникът е завързван с гръб около кръга на малко колело и е търкалян по камъни. Понякога под колелото се поставяли остри предмети, за да се влоши още повече мъчението.

Удивително е, че жертвите, измъчвани на колелото, можели да живеят с дни. Има сведения за убиец от XIV в., който останал в съзнание в продължение на три дни. През 16 век сериен убиец оцелява на колелото в продължение на девет дни.

Вярвало се също, че ако по някакво чудо осъденият падне от колелото жив или колелото се счупи, след като падне от стълба, това е намеса на Бога, който иска да запази жертвата жива. След това осъденият е бил дори лекуван.

За съжаление починалият жител на Милано не е имало такава възможност да избегне екзекуцията. Върху останките му имало следи от счупвания в основата на черепа, най-вероятно причинени от неумел опит да се отреже главата му. Прободната рана в гърба вероятно показва как е бил окончателно доубит.

Археолозите откриват жертвата на мъченията заедно с още 56 тела на хора, починали между епохата на Римската империя и XVI век.

Останките на младия мъж се открояват, тъй като той явно е издъхнал по-мъчително. Живял е между 1290 и 1430 г. Датата, на която са открити останките, не е уточнена. Смята се, че това са най-ранните останки на жертви на изтезания в Европа. 

Превод и редакция: БЛИЦ