Ден преди балотажа в Турция - рекорден спад на лирата и ожесточена битка между първите двама. В 18 часа приключи възможността за агитация в Турция, която вече е в навечерието на решаващия втори тур от президентските избори. Двубоят е между настоящия държавен глава и дългогодишен лидер на страната Реджеп Ердоган и кандидата на опозиционния Национален алианс Кемал Калъчдароглу. Двамата направиха финалните си обръщения по телевизията, а последните им митинги бяха в Истанбул.

Сред темите, които застъпваха двамата кандидати в кампаниите си беше тази за миграцията. Кълъчдароглу е категорично по-толерантен към милионите сирийски бежанци, които е склонен да върне обратно. За разлика от съюзниците в управлението, които подкрепят Ердоган с твърдата му политика по отношение на заплахите от тероризъм.  

"Вярваме, че на 28 май ще продължим пътя си към една велика и силна Турция" - с тези думи Ердоган мобилизира привържениците си. Той можеше да спечели още на първия тур преди две седмици, но не му достигна по-малко от един процент. 

Допълнителна увереност му дава подкрепата от националиста Синан Оган, който отпадна след първия тур с получени малко над 5% от гласовете, но в началото на последната предизборна седмица обяви, че подкрепя за балотажа Ердоган. 

Една от последните предизборни прояви на опозиционния кандидат беше среща с представители на изселнически общности от Балканите. Калъчдароглу пусна пред тях стар видеозапис, в който Ердоган изказва обидни думи по адрес на принудените да напуснат България през 1989 година.

"Викате ги да дойдат. Но тези хора са гладни. Продават жените си, дъщерите си, карат ги да работят. Не си разрешил този проблем, а ги викаш да дойдат", цитира думите във видеото БТА. 

"Това са думи по адрес на нашите братя от Балканите, които не се предадоха на асимилаторската политика и заради което бяха изпратени насила в Турция. Не искам никой да забравя тези думи, когато отива на избори”, заяви Кълъчдароглу пред организациите на преселниците в конгресния център Халич в Истанбул. 

По време на кампанията той покани лидера на държавата в пряк телевизионен дебат, но Ердоган отказа с думите, че няма какво да обсъждат.

А турската лира, преди балотажа, отбеляза исторически спад до малко под 20 за един щатски долар. От началото на годината турската валута е поевтиняла с повече от 6%. Анализатори обясниха, че обезценяването е в очакване на победата на Ердоган и предстоящата несигурност около икономическата му програма. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук