Отиващият си президент на САЩ Доналд Тръмп може да бъде съучастник в убийствата, станали по време на щурма на Капитолия на 6 януари. Това обяви председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси в интервю за телевизия MSNBC, предава bg-voice.

Пелоси обвини Тръмп, че е провокирал атаката на радикалите, като многократно говори за предполагаемата измама на президентските избори и призовава своите привърженици да щурмуват Капитолия.

„Думите на президентите са важни. Те тежат един тон – обясни председателят на Камарата на представителите. – Използваха думите му, за да дойдат тук.“

Според Пелоси, ако в бъдеще бъде доказано, че американският лидер и няколко други членове на Конгреса са си сътрудничили по един или друг начин с бунтовниците, всички те трябва да бъдат признати за съучастници в престъпленията, извършени по време на превземането на Капитолия, включително смъртта на петима души.

„Той подбуди бунта, причини тази смърт и това разрушение“, каза Пелоси.

В същото време, отбелязва Politico, докато редица служители, включително главният прокурор на DC Карл Расин, вече са заявили, че изучават ролята на Тръмп в размириците, никой от тях все още не е говорил пряко за участието на бившия президент в смърт на хора.

Белият дом все още не е коментирал думите на Пелоси.

Щурмът на Капитолия се състоя на 6 януари по време на митинг на привърженици на Доналд Тръмп, които не признават резултатите от гласуването през ноември, което доведе до избора на демократа Джо Байдън за президент.

Митингите доведоха до сблъсъци с полицията. Пет души загинаха, десетки бяха задържани.

Демократите обвиниха Тръмп в подстрекателство към бунт и изпратиха резолюция до Конгреса, за да го импийчнат. В същото време Тръм смята речта си пред своите привърженици на 6 януари, след което започнаха безредиците, за напълно приемлива.