Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Валери Залужни излезе с извънредно съобщение заради ескалацията на конфликта.

"Уважаеми съграждани, особено тези, които живеят във временно окупираните територии! Подкрепени от Руската федерация бойци продължават да влошават ситуацията, като умишлено заблуждават жителите на временно окупираните територии.

Изявленията на ръководителите на окупационните администрации за предполагаема офанзива на въоръжените сили на Украйна и насилствени сценарии за освобождаване на временно окупираните територии не са верни. Информацията, която предоставих, се потвърждава и от ОССЕ.

Наредиха масова евакуация в ДНР: Отивайте към Русия, Украйна напада! ВИДЕО

Още веднъж повтарям, че военно-политическото ръководство на държавата не планира и не провежда настъпателни операции в Източна Украйна.

Единственият приемлив вариант за нас да деокупираме нашите хора и територии е политически и дипломатически. Офанзивата в Донбас неизбежно ще доведе до цивилни жертви, така че подобни сценарии дори не се разглеждат. Украйна е била и е отдадена на принципите и нормите на международното право и човешкия морал.

За нас, за разлика от окупаторите, животът на нашите украински граждани в цялата ни страна и извън нея е от най-висока стойност.

Дори в наши дни, когато екстремистите извършват множество нарушения на прекратяването на огъня, ние сме отговорни само в случай на заплаха за живота на личния състав или цивилните. Не се поддаваме на провокации.

Вой на сирени и тътен от мощна експлозия смразиха Донецк, първите автобуси с евакуирани потеглиха към Русия ВИДЕО

Ние не стреляме по жилищни райони, където бойците цинично са разположили позициите си.

Обръщам се към жителите на временно окупираните територии – не вярвайте на лъжите на окупационната власт! Свикнали сте да ескалират ситуацията, за да провокират следващото кръвопролитие.

Информацията за диверсионни групи от съюзническите сили, за които се твърди, че са планирали да взривят хлор в пречиствателните станции в Горловка, изобщо не отговаря на истината.

Няма да можем обективно да опровергаем всички фалшификати, които разпространяват враждебна пропаганда в тези напрегнати дни, затова призовавам всички да се доверяват само на официалните източници на информация и да вярват на въоръжените сили на Украйна!", заяви главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!