Последните събития между Македония и Гърция и оптимизмът в двете страни, че дългогодишният спор за името може да бъде разрешен през 2018 г., са мобилизирали гръцки патриотични организации, съобщават македонски медии, цитирани от "Български новини".

Протести в Северна Гърция, резолюции, петиции, искания за референдум и отхвърляне на всякакво име на Бившата югославска република Македония (БЮРМ), включващо името „Македония“, са част от действията в рамките на кампанията, наречена „Македония означава Гърция“. Гръцката федерация на културните асоциации на македонците и асоциации на диаспората са организатори на кампанията, отразена от около 60 медии от северната част на страната.

Те вече са създали сайт, изработили са видеоклип, изпратили са резолюции до висши държавни мъже и са обявили среща в град Скидра по-късно днес, а в рамките на месец се предвижда голямо събитие по въпроса в град Солун. Представители на Гръцката федерация на културните асоциации на македонците се срещнаха с президента Прокопис Павлопулос в края на ноември, представяйки резолюция за изключване на термина „Македония“ от името на БЮРМ и настоявайки за референдум по въпроса. Кампанията също така включва видеоклип, в който се казва, че Македония е неотменима част от елинизма в продължение на 3000 години, подчертавайки, че „Македония означава Гърция“.

Междувременно премиерът на Македония Зоран Заев изрази оптимизъм, че проблемът с името ще бъде разрешен през първите шест месеца на годината. При завръщането му в Скопие след неофициално посещение в Гърция, Заев заяви, че двете съседни страни най-накрая ще намерят решение на спора, който ги разделя в продължение на повече от 25 години, в рамките на следващите 6 месеца.