Бойни самолети на ВКС на Русия са прелетяли най-малко четири пъти над американския есминец разрушител USS ​​Donald Cook ("Доналд Кук"), разположен в Средиземно море, съобщава турското издание Hurriyet.
Според информацията,  американският кораб се е приближил на разстояние 100 километра от сирийския град Тартус, в който се намира руската военноморска база.

По-рано, Washington Examiner, позовавайки се на източник в американското военно министерство, предаде, че USS Donald Cook е напуснал пристанището в Кипър в понеделник и се е насочил към Сирия. Също така се съобщава, че разрушителят е оборудван с 60 крилати ракети Tomahawk ("Томахоук").

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ възнамеряват да вземат решение в рамките на 24 до 48 часа относно отговора на химическата атака, за която се твърди, че е станала в сирийския град Дума.

Постоянният представител на Русия в ООН, Василий Небензя, заяви от своя страна,че информацията за химическа атака в сирийското село Дума е фалшива.

Ники Хейли, постоянен представител на САЩ в ООН изясни, че Съединените щати ще отговорят на използването на химическо оръжие в Сирия, в случай, че Съветът за сигурност на ООН не може да защити мирното население.

Превод и редакция: БЛИЦ