Часове след като правителството на САЩ отхвърли предположенията, че ВВС на страната са нанесли удар по въздушна база Т-4 в Централна Сирия и скоро, след като Русия насочи пръста си към Израел, високопоставени американски правителствени източници потвърдиха, че израелски самолети са нанесли ударите, а правителството на еврейската държава е информирало предварително Белия дом, пише израелският Yedioth Ahronoth.

Междувременно правителството на Израел отказва да коментира въздушните удари, които са проведени край древния град Палмира и отказва да потвърди или отрече американските твърдения. Според базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека най-малко 14 военни, включително и трима иранци са убити по време на удара, нанесен малко преди разсъмване.

Междувременно стана ясно, че трима ирански бойци са загинали в понеделник при удара по сирийската въздушна база в сирийската провинция Хомс. Правителството в Техеран смята, че зад удара стои Израел, предава AFP. Обвинявайки „ционистки режим“ местна медия съобщи, че „трима бранители на светилищата са паднали като мъченици“ по време на нападението по базата. Техеран използва термина „бранители на светилищата“, когато говори за своите бойци в Ирак и в Сирия.

Според заявление на сирийското МВнР , изпратено до Съвета за сигурност на ООН във връзка с ракетния удар на израелските ВВС по военното летище в провинция Хомс, Израел „продължава да извършва безнаказано агресивни нападения по Сирия, благодарение на неограничената подкрепа, която му оказват САЩ“, предава ТАСС. В писмото се посочва, че „израелската агресия е в отговор на успехите, постигнати от сирийската армия по изгонването на терористичните групировки в Източна Гута на подстъпите към Дамаск“.

Външното министерство на републиката призова Съвета за сигурност на ООН „с цялата си отговорност да се отнесе към агресивните действия от страна на Израел и да предприеме мерки по пресичането им“. Масираният ракетен удар бе нанесен рано сутринта в понеделник по военно летище Т4 в сирийската провинция Хомс. Според сирийските медии при атаката са убити и ранени военнослужещи. Дамаск обвинява за атаката Израел.