Израелският министър на отбраната предупреди в четвъртък, че страната му е готова да нанесе удар по Иран, отправяйки заплахата срещу Ислямската република след нападение с дрон срещу петролен танкер, за което Израел обвинява Иран, съобщава АП.

Коментарите на Бени Ганц идват, докато Израел лобира за действия в ООН заради нападението миналата седмица срещу петролния танкер Mercer Street, при което загинаха двама души. Танкерът, ударен от Оман в Арабско море, се управлява от фирма, собственост на израелски милиардер.

САЩ и Обединеното кралство по същия начин обвиниха Иран за нападението, но никоя страна не предлага доказателства или разузнавателни данни в подкрепа на твърденията си. Иран отрече да е замесен.

В разговор с медията Ynet Ганц отговори на въпроса дали Израел е готов да атакува Иран с категорично "Да".

"Намираме се в момент, в който трябва да предприемем военни действия срещу Иран - каза Ганц. - Светът трябва да предприеме действия срещу Иран сега."

Иран не отговори веднага на коментарите на Ганц. Въпреки това в писмо до Съвета за сигурност на ООН описва Израел като "основният източник на нестабилност и несигурност в Близкия изток и извън него в продължение на повече от седем десетилетия".

"Този ​​режим има дълъг мрачен опит в нападението на търговска навигация и цивилни кораби - пише Захра Ершади. - За по-малко от две години този режим атакува над 10 търговски кораба, превозващи петрол и хуманитарни товари, предназначени за Сирия."

Коментарите на Ершади се отнасят до продължаваща война в сянка, която се води по водните пътища в Близкия изток от 2019 г., в която бяха атакувани както ирански, така и свързани със Запада кораби.

Последната атаката над танкера уби румънския капитан на кораба, както и британски член на екипажа, който работеше за "Амбрей", фирма за морска охрана. В изявление в четвъртък "Амбрей" идентифицира жертвата като Адриан Ъндърууд, бивш войник в британската армия, който започва работа във фирмата като офицер по морска сигурност през 2020 г., преди да стане лидер на екип.

"Продължаваме да поддържаме връзка със семейството на Адриан, за да предложим подкрепа в този тъжен и труден момент", коментира един от директорите на компанията Джон Томпсън.

Атаките започнаха година след като тогавашният президент Доналд Тръмп едностранно се отказа от ядрената сделка на Иран със световните сили, с която Иран ограничава обогатяването на уран в замяна на отмяна на икономическите санкции.

Президентът Джо Байдън заяви, че е готов да се присъедини към споразумението, но преговорите за спасяването на сделката са спрели във Виена.