Военно-политическата ситуация през юли 2021 г. се характеризира с това, че блокът на НАТО изгражда военни сили по западните и югозападните граници на Руската федерация, увеличава военното напрежение в Централна Азия, както и влошава вътрешнополитическата обстановка в някои региони на света (в Куба, Хаити, Тунис, Иран и Южна Африка), пишат медии.

В началото на месеца в Черноморския регион се проведоха редица учения на страните-членки на НАТО и партньорите от Алианса: “Морски Бриз”, “Казашки боздуган”, “Три Меча”, “Ловък Дух”.

Повече от 10 хиляди военнослужещи от 32 държави участваха в ученията. Целта на оперативно-тактическите тренировъчни дейности е да се повиши съвместимостта на Съвместните въоръжени сили на НАТО и националните въоръжени сили на Украйна и Грузия, да се демонстрира решителност пред Москва и подкрепа за Киев и Тбилиси.

В същото време срещата на президента на Украйна Владимир Зеленски и канцлера на Германия Ангела Меркел, която се проведе на 12 юли 2021 г., не донесе осезаеми резултати в Киев. Минските споразумения и формулата на Щайнмайер, декларативно подкрепени от ЕС и САЩ, остават единствената основа за мирно уреждане.

Напрегнатата социално-политическа и икономическа ситуация в страната, въпреки острата реторика, отправена от официалния Киев срещу САЩ, както и необходимостта от изплащане на дълговете към МВФ през септември, тласка кабинета на президента на Украйна да проведе реформите, наложени от Вашингтон и международната организация.

И така, в периода от 13 до 28 юли 2021 г. Зеленски направи редица значителни преназначения в ръководството на военни, специални и правоприлагащи органи, рли закони за националната съпротива и увеличаване на числеността на ВСУ (с 5 %, до 261 хиляди души). В същото време съдебната реформа и мащабната реформа на СБУ остават нереализирани.

На 28 юли 2021 г. представители на кабинета на президента на Украйна обсъдиха с военното аташе на посолството на САЩ в Украйна Б. Стюарт резултатите от извършената работа, както и сключването на три споразумения за сътрудничество в отбраната, подписването на което е от гледна точка на предстоящата среща на Д. Байдън и В. Зеленски, насрочена за 30 август.

Също така, на 29 юли 2021 г. стана известно за увеличаване на финансовата помощ за Украйна през 2022 г. чрез Министерството на външните работи на САЩ с 28,5 милиона долара (обща сума - 481,5 милиона долара).

В същото време един от най-важните съюзници на САЩ в Източна Европа, Република Полша, продължава да укрепва военната си сила, чийто основен фокус е увеличаването на обема на най-новите оръжия.

И така, на 14 юли 2021 г. министърът на отбраната на Полша Блашчак обяви закупуването на 250 танка M1A2 SEP “Ейбрамс” с пари от бюджета. Сделката ще даде възможност за преоборудване на 4 танкови батальона от 18-та механизирана дивизия, разположени в източната част на страната, което значително ще увеличи танковия парк на републиката (с 20-25%), както и военните разходи (до 44%), достигайки повече от 3% от БВП през 2021 г.

Въпреки многобройните сдържани оценки на способностите на талибаните, ситуацията в Афганистан бързо се променя. Въоръжените формирования на организацията успяха да овладеят около 85% от територията на Афганистан и 90% от границите със съседните държави.

Най-големи успехи са постигнати на границата с Иран, Туркменистан, Таджикистан и Узбекистан. Контролът на най-важните гранични пунктове, включително Ислям-Кала (Иран), Торгунди (Туркменистан), Шерхан-Бандар (Таджикистан), Хайратон (Узбекистан), засилва позицията на движението и показва липсата на реални перспективи за официален Кабул.

Така представителите на талибаните полагат дипломатически усилия, насочени към установяване на неутрални отношения с ключовите световни и регионални играчи: Китай, Русия и Иран, както и за преразглеждането на статута на движението в ООН.

За тази цел на 7 юли 2021 г. представители на движението проведоха междуафганистански преговори в Техеран, на 8-9 юли с руския външен министър Лавров в Москва и на 28 юли с китайския външен министър Ван Йи в Тиендзин.

Срещите с представителите на Русия и Китай имат декларативен характер, но имат за цел да убедят Москва в отсъствието на агресивни намерения спрямо централноазиатските републики, а Пекин, в допълнение, в безопасността на инвестициите и липсата на съчувствие към „Ислямско движение на Източен Туркестан“, водещо терористична дейност в китайската провинция Синдзян.

Въпреки това страните от ШОС и ОДКБ провеждат консултации, предприемат се мерки за укрепване на границите с Афганистан, а на воюващите страни са посочени червени линии. Укрепването на границите беше извършено също от Иран и Туркменистан.

На 22 юли 2021 г. ръководството на Таджикистан започна мащабно изпитване на бойната готовност на националните въоръжени сили и правоприлагащите органи. Освен това в периода от 5 до 10 август в района на Хатлон в Таджикистан ще се проведат съвместни военни учения на Русия, Узбекистан и Таджикистан.

Краят на военната кампания на талибаните с поражението на въоръжените сили на Афганистан се оценява като много вероятен, което от своя страна може да стане основа за обединението на радикални ислямски сили в региона, които застрашават регионалната стабилност.

В същото време очевидната икономическа, политическа и военна слабост на светските централноазиатски републики, наличието на нерешени социални противоречия, включително религиозни, могат да направят постсъветските републики удобна мишена за хибридни и терористични атаки от новата идеологически привлекателна сила.