Израелски самолети са нанесли рано тази сутрин удари по три обекта, принадлежащи на палестинската групировка Хамас, която контролира ивицата Газа, съобщи Асошиейтес прес.

Според информацията на израелската армия са били ударени оръжейна фабрика, тунел за пренасяне на оръжия и тренировъчен полигон, цитира БТА.
Израелските удари са в отговор на ракета, изстреляна от ивицата Газа в четвъртък вечер, която падна в южната част на Израел след седмици на сравнително спокойствие по границата.

Не се съобщава за пострадали хора и материални щети. Сирените за въздушна тревога прозвучаха в селището Сдерот в пустинята Негев.

Засега никоя палестинска групировка от контролирания от Хамас палестински район не е поела отговорност за нападението. Израел обикновено обвинява Хамас за всички актове на насилие, които идват от Газа.

Палестинската атаката беше извършена в края на Деня на независимостта, на който се чества създаването на държавата Израел след края на британския мандат в Палестина.

Хамас и Израел спазват неофициално примирие, постигнато със съдействието на регионални посредници, сред които Египет и Катар. Според Хамас Израел не се придържа към условията на примирието, което предвижда разхлабване на израелските икономически рестрикции по отношение на Газа.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!