Вертолетът Ingenuity направи своя пети полет за първи път до ново местоположение на Марс. Това съобщи американската Национална администрация по аеронавтика и космос (NASA), пише БГНЕС.


Полетът е започнал в (23:26 българско време) и е продължил 108 секунди. През това време превозното средство се е придвижило 129 м на юг, издигайки се на максимална височина от 10 метра. То направи и висококачествени цветни снимки преди кацане.


По време на предишните четири полета хеликоптерът винаги се връщаше на мястото на старта.

"Нашият по-нататъшен план е да преместим Ingenuity, така че да не забавя темпото на научните операции" Можем да направим още няколко полета през следващите седмици и тогава НАСА ще оцени резултатите", твърди в съобщението главния създател на апарата Боб Баларам.

Освен това НАСА съобщи, че по време на четвъртия полет на Ingenuity, марсоходът Perseverance за първи път е успял да запише звука на лопатките на перката. Специалистите не бяха сигурни, че ще успеят да уловят звука в аудиозаписа поради разредената атмосфера на планетата.
"Това е много добра изненада... Този запис ще се превърне в златна мина за нашето разбиране за марсианската атмосфера", каза Дейвид Мимун, професор във френския университет ISAE-Supaero в Тулуза.