Китай прикрива военното си присъствие в космоса с граждански програми. Това заяви ръководителят на NASA Бил Нелсън, съобщава Sky News.

„Ние вярваме, че значителна част от тяхната така наречена гражданска космическа програма се явява военна програма“, казва той на заседание на Комитет към Камарата на представителите на САЩ.

Той отбелязва, че Китай е направил „извънредни стъпки“, особено през последните 10 години, но са изключително засекретени.

„Последната дата, на която казаха, че ще кацнат на Луната, беше 2030 г., но тя постоянно е променяна. Ние сме задължени да стигнем там първи и да използваме усилията си за изследване за мирни цели“, казва Нелсън.

Той прогнозира, че Китай може да претендира за част от космическото пространство като своя собствена територия, ако кацне пръв на Луната.

„Ако Пекин стигне първи там, може да каже „Добре, това е наша територия, стойте настрана“, предупреждава шефът на NASA.

„Надявам се, че китайската космическа програма ще се вразуми и ще разбере, че гражданското пространство е за мирни цели, но не виждаме това да се демонстрира“, казва Нелсън.

Китай вече има 499 сателита в орбита, според Разузнавателното управление на Министерството на отбраната на САЩ. Това е повече от два пъти в сравнение с 2019 г. Освен това страната разработва свои собствени шпионски балони и хиперзвукови ракети.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук