Български гражданин, идентифициран с китайското фамилно име Кех (Keh), е бил спрян за шофиране под влияние на алкохол, после казал, че не е знаел за сериозността на обвинението в Тайван, тъй като в България за такова провинение само "пишели глоба", пише TaiwanNews.Приблизително около 1:30 ч. на 15 май един скутер, управляван от 27-годишния български гражданин, е криволичел, на влизане в Синхай Роуд, Секция 3, Лейн 157 в район Даан на Тайпе. Когато полицай махнал с палка да сигнализира на шофьора да спре, той внезапно ударил спирачките.

Подозирайки, че е бил в нетрезво състояние, полицията наредила на Кех да изтегли скутера си от пътя. Тъй като усетили силна миризма на алкохол, докато той  говорил с полицията, служител на реда обяснил на Кех на английски съответните регламенти за провеждане на тест за алкохол и наказанието за отказ.

След като се съгласил с тест за алкохол, полицията установила, че Кех е имал алкохолно ниво в кръвта от 0,44 промила алкохол, значително над прага от 0,15 промила. Кех, който е бил нает от тайванска компания и пристигнал в Тайван миналия месец, казал, че през тази нощ е консумирал само три бутилки бира, че не е имало произшествия, и той е "напълно трезвен".
Кех твърди, че след няколко часа ще трябва да отиде на работа и поискал от полицията да го освободи. След това той заявил, че в родната му страна за шофиране с алкохол само се "пишела глоба", но полицейските служители не приели неговия аргумент.

Тайванската приятелка на Кех, която се возела зад него, се опитала да го оправдае, но полицията не приела и нейните аргументи и го обвинила в престъпления срещу обществената безопасност. Униформените  обяснили на Кех, че тайванското наказателно право и административното наказателно право имат сила в Тайван, независимо кой нарушава тези закони, докато е в страната.

Полицията обяснила, че член 16 и член 8 от Закона за административното наказание посочват, че не може да бъде оправдана наказателна или административна отговорност поради незнание на закони или разпоредби. 

След това офицерите предупредили Кех, че шофирането в нетрезво състояние разрушава много семейства, хората трябва да се грижат за собствената си безопасност, а шофьорите трябва да зачитат правото на живот на другите.

Превод: БЛИЦ