Американските експерти свикнаха да считат F-22 Raptor за „крал на небето”, обаче неговото превъзходство се оказа под съмнение след въвеждането на въоръжение на Су-57, пише The National Interest.
 
Според автора на публикацията, след като руският самолет получи новите двигатели, той ще стане пълноправен конкурент на „раптора”. Отбелязва се, че „Изделие 30” притежава тяга 15 тона. Векторът на тягата е управляем в двете плоскости.
 
Незабележимостта във въздуха, която винаги е считана за важно преимущество на F-22, може да се окаже безполезна в боя с руския изтребител, пише NI. Су-57 е снабден със система за радиоелектронно заглушаване с технология на цифрова памет с висока честота, която може да „ослепи” F-22.
 
Освен това Русия по принцип не вярва в ефективността на системата за невидимост, тъй като предпочита да не се крие от радарите, а да ги заобикаля. Страничните радари на Су-57 му позволява да излъже американските „невидими самолети”, които засичат противника на принципа на доплеровото изместване. По-скоро Су-57 ще използва тактиката да лети перпендикулярно спрямо радара на „раптора” и да се окаже в неговата „сляпа зона”.
 
Самолетите, които ще се окажат във видимия диапазон, могат да се срещнат с F-22 във „визуален” въздушен бой.
 
В близко бъдеще двата самолета ще бъдат снабдени със системи за извеждане на информацията върху челното стъкло на пилотския шлем, а също и с нови високоефективни ракети „въздух-въздух”, което фактически ще позволи на пилота да стреля в направлението, където гледа.
 
При това положение на нещата е трудно да се определи изходът на боя, тъй като най-вероятно победата ще бъде за този самолет, който го управлява по-опитен пилот, обобщава National Interest.
 
Превод и редакция: БЛИЦ