Американското издание National Interest счита, че на Русия не й е нужно да започне масово производство на новите стелт-изтребители пето поколение Су-57, тъй като в арсенала си тя има „нещо друго” по-надеждно оръжие.
 

NI пише, че РФ планираше да приеме на въоръжение новите фронтови изтребители Су-57 към 2019 г. Авторът на публикацията обаче счита, че сега масовото производство на самолета е малко вероятно и купуването ще бъде отложено до 2020-те години. Това не било причина за депресия на Москва, считат в National Interest, тъй като в руския арсенал има ефективни средства за ПВО.
 
В случай на възникване на военен конфликт, Кремъл може да разчита на надеждните ЗРК С-400 и на крилатите ракети Х-101 и Х-102. Отлична установка се явява и С-300В4. Западните страни нямат подобни противоракетни системи в арсенала си и да преодоляват подобни ПВО/ПРО не е лесна задача. Затова временната липса на подобни изтребители няма да бъде критична.
 
NI напомни, че по-рано Индия и Русия разработваха съвместен проект по разработка на FGFA (аналог на ПАК ФА) за индийската армия. Делхи обаче реши да излезе от проекта, тъй като РФ не даде възможност на индийските инженери да получат достъп но началните технологии на перспективния фронтови изтребител. Освен това индийците предявиха претенции към технологичността на самолета и неговото съответствие на равнище пето поколение.
 
Руските инженери сега активно доработват самолета и снабдяват изтребителя с усъвършенствано бордно електронно оборудване и нови двигатели, пише NI.
 
Превод и редакция: БЛИЦ