Анализаторът в американското военно издание National Interest Майкъл Пек разказа за опасенията в САЩ по повод на създаването в Русия на „ударни армии”.
Експертът счита, че именно подразделенията на съветската армия, получили на Запад название „Shock Army”, спомогнали СССР да удържи победа над фашистка Германия. Според Пек, това били усилени армейски съединения, които са използвани за пробив на основните германски отбранителни линии, след които тръгвали съветските танкове. Това били елитни войници, които действително умеели да воюват и да изпълняват поставените задачи.
 

Пек предполага, че Русия може да се възползва от опита на „ударниците” и да създаде подобни армейски съединения в съвременната си армия. Във войната с Германия основно са използвани гвардейски отряди, но сега ситуацията е променена. Вече елитен статут могат да получат всички видове войски, които се проявяват добре. Руската армия постоянно се модернизира и усъвършенства, което засилва опасенията на американската страна.
 
Тези „Шок-армии” могат да се използват във всяка военна стратегия. Те могат да пробият отбраната на неприятеля, да взривят обширни заграждения и да ликвидират основни сили, които оказват съпротива. Благодарение на тяхната многофункционалност те могат да се използват за пробив на отбраната в тила и по-нататъшно настъпление през тези позиции. Подобни отряди показват опита, запазен в руската армия.
 
 Превод и редакция: БЛИЦ