Използването на изтребители четвърто поколение в зоната на действие на руските комплекси за ПВО отдавна стана „икономически нецелесъобразно”, обаче и перспективните американски бойни машини не притежават гарантирана защита от новите ЗРК С-400 и С-500, счита експертът от списание National Interest Дейв Маджумдар.
Най-голяма заплаха за F-22 и F-35 ще стане пълномащабна ешелонирана система за ПВО, нацелена към откриване на малко забележими въздушни цели, счита авторът на публикацията.
 

Подобен „железен купол”, изграден в рамките на концепцията A2/AD (ограничаване и възпрепятстване на достъпа и маневрирането), значително ще усложни действията на американската авиация в зоната на възможния конфликт.
 
Според твърденията на Майк Кофман от Центъра за военноморски анализ, руските ЗРК вече отдавна притежават оборудване за проследяване на „стелтовете”. Изобразяването обаче на малко забележими цели не гарантира тяхното успешно поразяване от средствата за ПВО, счита експертът. По-съвършените системи за насочване могат да спомогнат за решаване на проблема и е възможно да „нулират” предимствата на най-новите бойни машини от ВВС на САЩ.
 
Дейв Маджумдар признава, че F-35 и F-22, по силата на конструктивните си особености лесно се демаскират от нискочестотните РЛС, обаче самолетите тип „летящо крило” (бомбардировачът В-2) притежават по-малка ефективна площ за разсейване и затова имат шанс да преодолеят бариерата на ПВО.
 
„С времето технологията „стелт” ще се лиши от преимуществата си, но едва ли ще стане по-евтина. Москва определено ще реши проблема с унищожаване на слабо забележимите цели, но борбата между отбранителните и настъпателните въоръжения ще продължи” – обобщава Маджумдар.
 
Превод и редакция: БЛИЦ