НАТО и САЩ неизменно реагират на нарастващата „руска агресия” в Прибалтика, увеличавайки своето военно присъствие в региона, но това става твърде бавно, твърди Business Insider.
В случай на конфликт авангардните руски зенитноракетни системи С-400 за първи път от края на Втората световна война ще оставят Вашингтон без превъзходство във въздуха. Затова Америка сега би трябвало да преразгледа своята стратегия в Европа, счита изданието, защото й трябва половин година да превози необходимите войски за пълноценен конфликт до границата с Русия.
 

Русия отново активизира своите войски, провеждайки „внезапна проверка” на ВКС за подготовката за военно време. Според Business Insider, подобни учения стават на „границата с НАТО без предупреждения и със заплашителни ноти”.
 
Според военния анализатор Майкъл Джонсън, на 80 танка от НАТО на руската граница се падат 480 руски. Дори САЩ да задействат своя авионосна група, за Москва е достатъчно да мобилизира една трета от своите въздушни сили, за да даде веднага бой.
 
В същото време около 2/3 от американските палубни изтребители F/A-18 Hornet не могат да летят заради проблеми със съкратения бюджет. Същото се отнася и за морската пехота. Най-големия проблем обаче са руските ЗРК. ВВС на САЩ и НАТО трудно биха се справили с такава ПВО, тя ще остави твърде малко самолети за поддръжка на войските от въздуха.
 
„Сега в Ню Йорк има повече полицаи, отколкото американски войници в Европа” – коментира анализаторът Майкъл Джонсън, призовавайки САЩ да действат по-активно.
 
Превод и редакция: БЛИЦ