Руският Черноморски флот започна планирани учения в акваторията на Черно море, където паралелно с това се провеждат маневрите на НАТО, носещи името „Морски бриз“, съобщават информационните агенции.  

В руските учения участват около 10 кораба, в това число големите десантни съдове „Азов“ и „Цезар Куников“. Корабите ще извършат маневри на морския полигон, а в края на ученията ще бъде проведена артилерийска стрелба с ракети по специални мишени.

В ученията на Алианса участват около 30 кораба, също толкова самолети и най-малко 900 души. От руското министерство на външните работи определиха маневрите на НАТО като опит за дестабилизация на ситуацията в региона.

Според официално разпространеното съобщение от Москва „Групата кораби на Черноморския флот ще продължат редицата мероприятия за контрол на дейностите на натовските морски съдове, участващи в учението „Морски бриз 2019“ в северозападната част на Черно море".
Видео: U.S. Department of Defense

В рамките на учението "Морски бриз" два кораба на НАТО навлязоха в пристанището на Одеса в четвъртък,  Съдовете са част от бойна група на Алианса, състояща се от четири кораба, която патрулира в Средиземноморието.

Общите военни учения между Украйна и НАТО, носещи името „Морски бриз“ 2019 г., ще продължат до 12 юли. Руското външно министерство определи провеждането на маневрите като опасна идея, която ще получи „реципрочен“ отговор от Москва

Според западните информационни агенции близо 3000 военнослужещи от 19 страни участват във военното учение „Морски бриз 2019“, което се провежда в Черно море.
 


Във военните маневри участват военнослужещи от Украйна и НАТО.  В "Морски бриз" са задействани 32 бойни кораба, както и 24 самолета.

Учението с подтекст "респектиране на Русия" се провежда в северозападната част на Черно море.
Руските въоръжени сили обявиха, че наблюдават маневрите. Отношенията между Москва и западните страни бяха замразени след анексирането на Крим през 2014 година.

Русия изрази загриженост за предишните военни маневри близо до нейните граници. Руските власти обявиха, че ученията застрашават сигурността на страната. НАТО, от своя страна, също обвинява Русия в агресия с провеждането на военни учения, предава АР.