По време на Студената война членството на САЩ в НАТО беше един вид застраховка живот за европейските страни. Но НАТО продължава да съществува и след разпадането на Съветския съюз, а САЩ остават неразделна част от пакта, пише Дойче веле.
НАТО все още е най-важният инструмент за американците, с който те могат да защитят трансатлантическите интереси за сигурност в Европа, казва Нил Гардинър от консервативната фондация Херитидж и бивш съветник на британската премиерка Маргарет Тачър. Същевременно членството на САЩ е от решаващо значение за съществуването на алианса, допълва Гардинър:
Влиянието на Европа нараства
"САЩ са единствената останала суперсила. С инвестициите си от 3,6 процента от БВП Америка изразходва много повече средства за отбрана, отколкото европейците. Те влагат към 1,7 процента. САЩ имат основна роля в НАТО, например във войната в Афганистан. Там Америка очаква по-голям ангажимент от партньорите си - като Германия например. Повече ангажимент се очаква и при други мисии."
Но междувременно влиянието на европейците нараства. Вече не важи максимата, че алиансът се състои от една суперсила и 27 помощници, казва Стивън Лараби от "Ранд Корпорейшън" - мозъчен тръст на американското правителство. Доказателството за нарасналото влияние на Европа е в това, че на срещата на върха на алианса в Букурещ Германия, Франция и някои други страни-членки успяха да блокират предложението на Вашингтон за приемане на Украйна и Грузия в пакта. Въпреки това САЩ все още изпращат най-голям брой войски в мисиите на НАТО. Стивън Лараби:
"САЩ не се опитват да доминират в алианса с числеността на войските си. Те биха били много по-щастливи, ако нещата стояха по-друг начин - а именно ако европейците изпращаха двойно или тройно повече войски в мисиите отколкото САЩ."
От разногласията няма и следа
Различното разпределяне на тежестта в алианса води до възникването на две класи страни-членки. Същевременно европейците се опитват да разработят собствена политика за сигурност и отбрана, която да обхваща не само страните-членки на ЕС. Тези усилия не конкурират съществуващия от 60 години Трансатлантически пакт, смята Стивън Лараби.
"Френският президент Саркози каза, че европейската политика за сигурност и отбрана и НАТО се допълват. Нуждаем се от двете. За да получи подкрепа от САЩ и Великобритания за европейската инициатива, Франция отново влезе като пълноправен член в структурите на НАТО."
От разногласията, които възникнаха между европейци и американци преди няколко години в алианса, вече няма и следа. Не на последно място заради Обама и новия му стил на управление, който се харесва на европейците. Независимо от това, че задачите на алианса се променят, той не е загубил значението си. /БЛИЦ