Първият самолет със системата за въздушно предупреждение и контрол на НАТО – АУАКС [Airborne Warning and Control System, AWACS] кацна във вторник в 90-а въздушно-транспортна база в Отопени, край Букурещ, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.

Министерството на националната отбрана на Румъния обяви миналата седмица, че самолети АУАКС от Силите за ранно въздушно предупреждение и контрол на НАТО с постоянна база в Гайленкирхен, Германия, ще пристигнат във вторник във 90-а въздушно-транспортна база в Отопени във връзка с прилагането на мерки за укрепване на отбранителната позиция на Алианса в Черноморския регион.

 

 

Според прессъобщение на Министерството на националната отбрана, изпратено до Аджерпрес, от февруари 2022 г. самолетите АУАКС извършват редовни патрулни полети в Източна Европа и в региона на Балтийско море, за да проследяват руски самолети близо до границите на НАТО.

 

 

„В отговор на незаконната агресия на Русия в Украйна НАТО увеличи въздушното си присъствие на източния фланг на Алианса с допълнителни изтребители, самолети за наблюдение и самолети-цистерни“, съобщиха от румънското министерството.

Military Watch: Убиец на AWACS: Су-30 получава нова хиперзвукова ракета

"Нашите самолети AWACS могат да засекат летателен апарат на стотици километри разстояние, което ги прави от ключово значение за възпиращата и отбранителна позиция на НАТО. Благодаря на Румъния за това, че приема самолетите, което е важен принос към нашето ранно предупреждение", посочи говорителката на Алианса Оана Лунджеску.

Самолетите АУАКС ще извършват полети за разузнаване и наблюдение на територията на страните от НАТО.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук