„Активността на руските ВМС в Северна Европа и в Балтика достигна най-високото си равнище от момента на приключване на Студената война”, съобщил началникът на щаба на британските ВМС на адмирал Филип Джонс, цитиран от френския сайт „opex360.com”.
Повишена активност на руските подводни сили е констатирана и във Франция. Военният министър Жан-Ив Дриан дори споменал за наличие на „предизвикателство” към възможностите на Франция за провеждане на бойно патрулиране на стратегическите ядрени сили.
 

Руснаците също признават този факт. При церемонията по спускане на вода на атомната подводница „Казан” на 31 март адмирал Владимир Каролев съобщил, че през 2016 г. руските подводници прекарали в морето 3000 дни. Според него, показателят е добър.
 
За сравнение, четирите френски многоцелеви АП от типа Rubis прекарали в морето 1000 дни, което е с 10% повече от предходната година. От ВМС обясняват, че показателят е формиран в резултат на оперативните изисквания, според които АП са нужни на всички оперативни театри.
 
Превод и редакция: БЛИЦ