Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че свиква за днес извънредно заседание на посланиците на държавите от пакта.

Посланиците ще обсъдят обстановката в Сирия по искане на Турция. Уточнява се, че искането е по чл. 4 от Вашингтонския договор, според който всяка държава от алианса може да поиска консултации със своите съюзници, ако установи заплаха за своята сигурност, териториална цялост или политическа независимост.

Столтенберг снощи осъди въздушните удари на Сирия и Русия в сирийската провинция Идлиб. Най-малко 33 турски войници бяха убити вчера в Идлиб при въздушни удари, които според Турция са дело на сирийската армия.

Война! Турската армия откри огън по руски самолети в Идлиб, след като загуби 33 бойци, иска помощ от НАТО

Анкара нанесе ответни удари по позиции на армията на сирийския президент Башар Асад. САЩ призоваха за прекратяване на настъплението в Идлиб и изразиха подкрепа за Турция.

Турските военни, които попаднаха под обстрела на сирийската армия на 27 февруари, се намираха сред настъпващи терористи, съобщи тази сутрин руското министерство на отбраната, цитирано от информационните агенции.

"На 27 февруари в района на Идлиб под обстрела на сирийските войски попаднаха турски военни, намиращи се в бойните редици на терористични формирования", съобщи министерството.

Групировката Хаят Тахрир аш Шам /едно от имената на Джебхат ан Нусра/ се опита да предприеме настъпление в зоната на деескалация Идлиб на широк фронт по позиции на сирийските правителствени войски, съобщи министерството.

Съгласно координатите, предадени от турската страна на Русия, турските войски, попаднали под обстрел на 27 февруари, не е трябвало да бъдат в района, където са били, и Анкара не е информирала Москва предварително за тяхното местоположение, заяви още министерството.

Руската авиация не е нанасяла удари в района на Идлиб, където са били турските войски. Русия е направила всичко възможно да осигури пълно прекратяване на огъня от сирийските сили и безопасна евакуация на турските войски, съобщи руското министерство на отбраната.