НАТО реши да започне оперативни дейности в космоса, но без разполага оръжия там, обяви в сряда генералният секретар Йенс Столтенберг на пресконференция след среща на външните министри на страните членки на НАТО в Брюксел.

"Днес взехме важно решение. Съгласихме се, че космическото пространство трябва да се превърне в нова зона за операции. Но ние не възнамеряваме да разгръщаме оръжия в космоса. НАТО е отбранителна организация", обясни той.

Столтенберг и държавният секретар на САЩ Майк Помпео проведоха пресконференция след срещата на министрите. Външните министри на НАТО обсъдиха ролята на НАТО в противодействието на глобалния тероризъм и хибридните заплахи.

Теми, включващи Русия, Китай, енергийната сигурност, както и бъдещето на контрола върху оръжията, също бяха в дневния ред на срещата.

"Страните от НАТО трябва непременно да поддържат единна позиция по отношение на Русия. Алиансът отново и отново успява да се обедини около обща позиция, по-специално по отношение на контрола върху оръжията".