Руският опозиционер Алексей Навални съобщи, че бил посетен от германския канцлер Ангела Меркел в болница в Берлин, където се лекува от отравяне с новичок, предават световните осведомителни агенции.

"Много съм благодарен на канцлера Меркел, че ме посети в болницата", написа активистът в "Туитър". По-рано днес "Шпигел" писа, че канцлерът "тайно" е посетил Навални в болницата, което подчертава личният ангажимент на Меркел към руския опозиционер.

Навални потвърди срещата, но отбеляза, че не е била "тайна", а "по-скоро частна среща и разговор със семейството". Говорителят на опозиционера Кира Ярмиш заяви, че критикът на Кремъл планира да се върне в Русия, но ще остане в Германия до пълното си възстановяване.

Руските власти са блокирали сметките на Навални и са му конфискували апартамента в Москва.

Миналата седмица Навални бе изписан от берлинската болница Charite. Кремъл обяви, че Навални е свободен да се върне в Русия. 44-годишният критик на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир.

По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

По-рано този месец правителството на Германия съобщи, че лаборатории във Франция и Швеция са потвърдили откритията на Берлин, че Навални е отровен с новичок. Германия сезира и Организацията за забрана на химическите оръжия по случая.

От екипа на опозиционера обявиха, че нервнопаралитичният агент новичок, използван за отравянето на критика на Кремъл, е открит в празна бутилка за вода в хотелската му стая в сибирския град Омск.

Навални обяви, че западните лаборатории са открили следи от нервнопаралитичното вещество новичок във и върху тялото му и поиска от Москва да му върне дрехите.

Президентът на Русия Владимир Путин е заявил в разговор с френския държавен глава Еманюел Макрон, че Навални може сам да е погълнал новичока, с който е отровен.