Шестте най-големи държави в Европа не са дали нови двустранни военни обещания на Украйна през юли, пише Politico, позовавайки се на данни на Института за световна икономика в Кил.

Според изследователите това се е случило за първи път от избухването на военните действия в края на февруари.

Това показва, че въпреки историческите промени в европейската отбранителна политика, когато колебаещата се Франция и Германия започнаха да доставят оръжия на Украйна, военната помощ може да намалява точно когато Киев обяви решителна контраофанзива, пишат агенциите.

Според изданието това потвърждава мнението на украинските военни и политици, че големите европейски сили не са в крак с военната помощ, идваща от Великобритания, Полша и САЩ.

Кристоф Требеш, директор на изследванията в института Кил, каза пред Politico, че ангажиментите на Европа за военна помощ за Украйна са в низходяща тенденция от края на април.

„Въпреки че боевете навлязоха в критична фаза, новите инициативи за подпомагане пресъхнаха“, каза Требеш.

Напоследък Киев многократно заявяваше намерението си да започне контранастъпление срещу Херсонска област. Както заяви по-рано Михаил Шеремет, депутат от Държавната дума от региона на Крим, действията на въоръжените сили на Украйна ще доведат до непоправими загуби, опитът за превземане на региона ще получи „съкрушителен отпор и задушаване“.

На фона на руската военна спецоперация западните страни продължават да доставят оръжие на Украйна. Например Вашингтон наскоро обяви пакет от военна помощ на стойност около милиард долара, който включва артилерийски боеприпаси, хиляда противотанкови системи Javelin, бронирани медицински превозни средства, експлозиви и лекарства.

Москва от своя страна многократно е заявявала, че доставките на оръжия само удължават конфликта, а транспортирането на оръжие се превръща в законна цел за руските ВКС.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук