Япония се готви за ново разрушително земетресение, което може да убие хиляди и да принуди милиони да напуснат столицата Токио. 

Най-големият град в света, измерен според застроената площ, е дом на 38 милиона души, като повечето от тях знаят, че чудовищният трус може да се случи във всеки един момент. 

През 1923 година Токио бе направен неузнаваем, когато земетресение 7/9 по Рихтер удари югоизточно от азиатския мегаград. 

Сметнато е, че между 105 000 и 142 000 души са били убити в резултат на труса, изравнил със земята големи части от японската столица. 

Мнозина от загиналите са изгорели живи, защото трусът е ударил малко преди обяд, когато много от жителите на японската столица са приготвяли храната си над печките с дърва. 

Сега анализатори се страхуват, че чудовищното земетресение може да се повтори през идните 30 години. Д-р Джон Дъглас от Университета Стратклайд казва, че "въпросът не е дали, а кога". 

Говорейки пред в. "Дейли Стар", експертът по земетресенията добавя: "Редица японски изследователи и агенции са публикували оценки на възможността за земетресения и трусовете на земята през идните три години. Картите показват, че има голяма вероятност за потенциално разрушително земетресение в Токио през идните десетилетия". 

Япония е постигнала огромни успехи при изграждането на устойчива на земетресения инфраструктура през последните десетилетия и гражданите ѝ са добре подготвени да се справят с последиците на ежедневните трусове.  

Д-р Дъглъс добавя: "Друга напреднала технология, която е добре развита в Япония, е системата за ранно предупреждение, с която появата на потенциално големи трусове се засича доста ранно преди разрушителните вълни да имат време да достигнат до инфраструктурата и така могат да бъдат предприети мерки за намаляване на риска". 

"Пример за това е автоматичното спиране на движението на влаковете-стрели, в случай, че силно земетресение е засечено. Това предотврятява дерайлирането на влаковете от силното тресене", добавя той. 

 

Превод и редакция: БЛИЦ