Специалистите са категорични, че прекалено честото къпане е не по-малко вредно от това да пропускаме душа за по-дълъг период от време. Но героят на следващата история направо ще ви изуми, пише Вести бг. 

Ирански отшелник си печели прозвището "най-мръсния човек на света", след като повече от половин век не се е къпал. 

Аму Хаджи е починал на достолепната възраст от 94 години, а причината ще ви изненада, съобщават държавните медии.

Аму Хаджи от село Дежга в южната провинция Фарс държи неофициалния рекорд за най-дълго време без къпане.

(Видеото е архивно: Защо не трябва да се къпем всеки ден)

Покритият със сажди Хаджи, който живеел в барака от каменни блокове, не се е къпал с вода или сапун повече от 60 години, според местните жители и медии. 

Жителите на селото твърдят, че в младостта си той е преживял "емоционални неуспехи", които са го накарали да откаже да се къпе.

През 2014 г. в. "Техеран Таймс" съобщава, че Хаджи ядял убити на пътя животни, пушел тръба, пълна с животински екскременти, и вярвал, че чистотата ще го разболее.

Снимки показват как той пуши по няколко цигари наведнъж.

В крайна сметка неговите съселяни го убедили да се измие за първи път.

 

Няколко месеца след къпането Хаджи починал. Някои предполагат, че това е така, защото микробната му среда е била унищожена от водата и внезапната драстична промяна потенциално е довела до смъртта му.

През 2009 г. "Хиндустан таймс" съобщава, че Кайлаш "Калау" Сингх от село край свещения град Варанаси, Индия, не се е мил повече от 30 години в опит да помогне за прекратяването на "всички проблеми, пред които е изправена нацията".

Той отказвал вода в полза на това, което наричал "огнена баня".

"Всяка вечер, когато жителите на селото се събират, Калау запалвал огън, пушел и стоял на един крак, молейки се на Господ Шива", пише вестникът.

Съобщава се, че Сингх е казал: "Това е точно като да използваш вода, за да се изкъпеш. Огнената баня помага да се убият всички микроби и инфекции в тялото".