На сиво-кафявите пясъци в южната част на Перу, покрити от много векове с геоглифи на колибри, маймуни, косатки и фигури, приличащи на космонавти, сега е открита и голяма котка, изписана върху склона на хълм в пустинята. 


Котешката рисунка в Наска датира от 200-100 години преди нашата евра. Тя е била открита по време на дейности по подобряване достъпа до един от хълмовете, който осигурява естествена точка за обзор, от която може да се видят много други рисунки. 

Линиите на Наска, които са световно културно наследство, признато от ЮНЕСКО през 1994 година, се състоят от стотици геометрични и зооморфни изображения, които са били създадени по пътя на премахването на камъни и земя. 

Те са разположени на около 400 километра южно от Лима и покриват около 450 квадратни километра от крайбрежна равнина в Перу. 

"Фигурата е била едва забележима и е могло съвсем да изчезне, защото тя е разположена на доста стръмен склон, изложен на въздействието на естествената ерозия", се казва в изявление на министерството на културата на Перу. 

"През изминалата седмица геоглифът е бил изчистен и консервиран. На него е изобразена котка в профил с глава, обърната напред", се казва още в изявлението. 

"Поразително е, че ние продължаваме да намираме нови рисунки, но ние също знаем, че те са още много и тепърва ще откриваме нови", каза Джони Исла, главен археолог на Пери, занимаващ се с изучаването на рисунките в Наска. 

Превод и редакция: БЛИЦ