Световното бижу - лондонската кула Биг Бен най-вероятно ще бъде прекръстена на Elizabet Tower /”Кула Елизабет”/ в чест на Кралицата. Прочутият часовник от 2 години е в ремонт и изглежда като строително скеле, видя нашият човек в британската столица.

Ремонтът на „Биг Бен” продължава с пълна сила и може дори да блесне обновен по-рано от предвидения срок. Принципно реконструкцията на една от най-големите забележителности на британската столица започна още през 2017-а и трябва да приключи през 2021-а.


Четирите стрелки на съоръжението се лъскат, железните елементи се пребоядисват, а сложните каменни орнаменти се ремонтират. 13-тонният часовник обаче остава на мястото си.

Когато очакванията се разминат с реалността – супер нелепи туристически СНИМКИ

Официално кулата с височина от 96 метра се нарича „Кулата с часовника”, но е популярна в цял свят като „Биг Бен”, заради звука, издаван от огромния часовник. Биг Бен замлъкна през август 2017-а заради ремонта, планиран за цели 4 години напред.

Преди това камбаните прозвучаха по традиция на церемониите за 99-ата годишнина от края на Първата световна война. Кулата обаче отбелязва специалните поводи, като Нова година, която по стара традиция британците посрещат тъкмо пред големия часовник.

Лондонската забележителност обаче отбеляза своята 160-годишнина в мълчание през юли тази година. Уникалната часовникова кула отбелязваше всеки четвърт час почти без прекъсване 157 години.

Сол в косите! Невероятните и безплатни минерални извори на Тоскана

Голямата камбана с тегло 13,7 тона спира за кратко веднъж заради реновации през 2007 г. , а преди това през 1983 г. и 1985 г. Решението за спирането на камбаната бе и с цел да се пази слуха на работниците.

Преди време се разгоряха дебати по въпроса колко време кулата трябва да остане тиха. С тишината на Биг Бен не бе съгласна и Тереза Мей. Британският министър-председател дори искаше преразглеждане на решението.