Попълнете търсена ключова дума или фраза

Най-свирепите и кръвожадни главорези на "Ислямска държава": Кои са "Бийтълсите"?

https://blitz.bg/svyat/nay-svirepite-i-krvozhadni-glavorezi-na-islyamska-drzhava-koi-sa-biytlsite_news620650.html Blitz.bg Дамаск, Сирия 16 Авг. 2018, 09:14 4555 прочита 0 коментара
Животът на военния репортер е като ходене по горящо въже, което може да се скъса всеки момент. Той се движи по ръба на собствените си възможности – физически, емоционални и дори ментални. Защото войната има много лица и нито едно от тях не е красиво. А опасността – тя дебне зад всеки ъгъл.
Рикардо Виланова е испански фотожурналист, който заминава за Сирия през 2011 г., за да отрази революцията срещу Башар Асад. В края на 2013 г., обаче, никъде не е безопасно – журналистът очаква спасение от съпротивата, но вместо това е взет за заложник от "Ислямска държава". Към радикалистите са започнали да се стичат бойци от цял свят, които да се посветят живота си на свещената война. 

Мъжете, които залавят Рикардо, са от западната част на Лондон – група от четирима души, наричани от своите жертви "Бийтълсите". Мъжете се славят със своята огромна жестокост и безмилостните си убийства. 

През 2014 г. светът беше разтърсен от видеоклип, в който бойци на Ислямска държава обезглавяват американския журналист Джеймс Фоули, обявен за изчезнал две години по-рано. Мъжът е екзекутиран публично, а посланието към американците е послание към всички, които са склонни да се опълчат на Аллах: "Вие сте следващите!" 

Джихадистът, отсякъл главата на американския журналист е Мохамед Емвази, по-известен като Джихади Джон, част от групата на "Бийтълсите". Радикалистът е убит при въздушни удари през 2015. 

Друг от групата – Айне Дейвис, лежи в турски затвор, след като е осъден за тероризъм през 2017 г.

Двама от "Бийтълсите" - Александър Коти и Ел Шафе Елшейк са държани под стража в северната част на Сирия. Местоположението им се държи в тайна.

И четиримата от "Бийтълс" са обвинени в обезглавяването на 27 души.

Коти и Елшейк, задържани от кюрдите през януари тази година, отричат всякакво участие в така наречената "килия на мъченията".  

Рикардо Виланова е държан в плен 8 месеца и е освободен през 2014 г. Смята се, че испанското правителство е платило откуп. Журналистът е върнат обратно в страната си с частен самолет, а на летището чакат десетки журналисти. Тогава, обаче, Рикардо не иска да говори или да има каквото и да било общо с историята.  Само месец, след като се завръща от ужаса, Рикардо се връща на работа и продължава живота си така, сякаш никога не е спирал.
 
Интересът към "Бийтълсите" от страна на медиите е огромен и журналисти дори успяват да говорят със затворниците. Джихадистите, обаче, са хитри и успяват да въздействат на психиката на кореспонденти "ветерани", които описват преживяването като смущаващо. Някои от тях смятат, че бойците на ИДИЛ се опитали да изпратят кодирани съобщения до своите "братя" в отговорите на въпросите от страна на медиите. От интервютата става ясно, обаче, че "Бийтълсите" не изпитват никакво състрадание към своите жертви. 
 
Двамата джихадисти – Коти и Елшейк, твърдят, че търсели единствено закрила от ИДИЛ по време на войната и не са виждали нито един от заложниците, поведението им е арогантно, не показват никакво разкаяние за делата си и дори постоянно правят шеги.  За тях същият Джихади Джон, наричан от западния свят "чудовище", е "добър и лоялен приятел".
 
34-годишният Александър Коти е роден в Лондон. Описван е от съседите си като "много учтиво и резервирано момче". Твърди се, че мъжът започнал да посещава джамия в Нотинг Хил заедно с Джихади Джон. Напуска Лондон през 2009 г. и оставя във Великобритания двете си деца, за да се присъедини към "Ислямска държава". 

 

Ел Шафи Елшейк е на 29 години, бежанец от Судан, който се установява в западната част на британската столица. Преди да стане джихадист, мъжът работи като механик, а майка му го описва като "умно и мило момче". Баща му работи като преводач, а пред британското издание The Guardian твърди, че радикализацията на младежа се е случила със светлинна скорост. 
 
През юли тази година Рикардо Виланова получава възможността да се срещне очи в очи с хората, които са го измъчвали в продължение на 8 месеца. В "килиите на мъченията" 19 мъже, сред които и Джеймс Фоули, са били оковани заедно, били са боси, докато техните похитители спят в съседната стая. "Бийтълсите" показвали на своите заложници видеа от екзекуции на техни близки приятели.  

По време на интервюто с испанския журналист, мъжете се държали обиграно – знаели точно какво да кажат и били изключително внимателни с отговорите си. Рикардо ги попитал какво биха казали на децата си и защо са избягали от войната като страхливци и тогава тонът на разговора рязко се сменил. Джихадистите отказали да отговарят на въпросите, свалили микрофоните си и интервюто приключило.
 
Въпреки мъченията, през които е преминал, Рикардо Виланова не смята, че двамата джихадисти трябва да бъдат осъдени на смърт.
 
"Трябва да прекарат остатъка от живота си в затвора – в килии, измъчвани, както измъчваха нас".

Източник: dnes.bg.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам