Рейтингът на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган расте по време на извънредното положение, наложено заради коронавируса.

Резултати от проучване на общественото мнение в Турция показват, че 55,8% одобряват ролята и действията на президента в борбата с COVID-19.

Проучването е проведено от социологическата агенция „Метропол“, която е известна с това, че предварителните ѝ прогнози досега почти винаги са се покривали с реалните резултати.

Настоящото допитване е посветено специално на популярността на политическите лидери в Турция през месец март, след като бе регистриран първият случая на заразен в страната.

Според агенцията рейтингът на Ердоган се е вдигнал с около 15 пункта през март в сравнение с февруари, когато е бил 41,1 на сто. Рейтингът на управляващата Партия на справедливостта и развитието се е повишил от 86,1 процента на 92,6 на сто.

С 13% се е увеличила подкрепата за политическия партньор на Ердоган - Партията на националистическото действие на Девлет Бахчели.

Подкрепа за действията на президента в условията на пандемия идва и от опозиционни партии, разкриват резултатите от проучването.

Подкрепата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия за ролята на президента се е повишила от 4,3 на сто през февруари до 19,6 на сто през март.

Другата опозиционна партия - Добра партия на Мерал Акшенер, също е повишила одобрението си за Ердоган с около 10% заради действията срещу коронавируса.