Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не е приел оставката на вътрешния министър Сюлейман Сойлу и той ще продължи да изпълнява задълженията си, съобщиха от директората по комуникациите на турското президентство, предаде н"БНР".

По-рано вчера Сойлу подаде оставка заради струпването на стотици хиляди хора пред магазини и хлебопекарни в петък вечерта. Стълпотворението беше предизвикано от обявяването на забрана за излизане на улицата през събота и неделя в 30-те най-големи града в Турция едва два часа преди влизането ѝ в сила.

 Сюлейман Сойлу заяви, че е получил и приема критиките, които бяха отправени срещу него заради съобщаването на забраната за излизане на улицата в 31 най-големи града на страната два часа преди налагането ѝ. По думите му на някои места са се събрали хора, като общият им брой не надхвърля 250-300 000 души. Той изрази мнение, че това няма да доведе до големи проблеми.

Към неделя на обяд са били глобени или са били предприети административно-наказателни мерки срещу приблизително 19 000 за нарушаване на забраната за излизане, съобщи вътрешното министерство.

Общо почти 1200 вече са жертвите на коронавируса в Турция, след като в неделя 97 човека загубиха живота си. Почти 5000 нови заразени бяха регистрирани, с което общият брой на потвърдените случаи достигна около 57 000. По-малко вероятно е да се наложи интензивно лечение и намаляват дните, прекарани в интензивни отделения от пациентите. Намалява и броят на интубираните пациенти, посочи здравният министър Фахреттин Коджа.

Президентският говорител Ибрахим Калън съобщи, че Турция ще изпрати медицинска помощ и на Армения и Израел. Той допълни, че Турция няма да търси споразумение с Международния валутен фонд за икономическо възстановяване след пандемията.
Същевременно Мерал Акшенер, лидер на опозиционната Добра партия, поиска 15-дневна карантина в страната. Мерал Акшенер същевременно призова и за разширяване на икономическия пакет помощи за гражданите.

Министърът на финансите Берат Албайрак съобщи, че над 200 000 фирми и 2 млн. работници са подали заявка да получат помощ по схемата за подпомагане на работниците на намалено работно време. До момента 700 000 от молбите са били одобрени, допълни той.