Основите на богатството на кралица Елизабет датират от 12 век, към които можем да добавим акции и произведения на изкуството. 

Част от приходите на кралското семейство са според историческия им статус, а част се плаща от самата кралица, според Си Ен Ен, цитирано от Дарик.

Цели 320 британски граждани са по-богати от кралица Елизабет II. Британското кралско семейство има множество източници на доход, а кралицата разполага с 360 милиона паунда. 

Тя и най-големият й син принц Чарлз печелят най-много от недвижимите си имоти и от парите, които получават от парламента.

Милиони текат в посока на останалата част от семейството. Трите основни източника на доход на кралицата са от „Royal Appanage“, Херцогството на Ланкастър, както и от техните активи и инвестиции. 

Кралицата притежава и всички немаркирани лебеди, делфини и китове в кралството, но от 12 век, както много икономисти и експерти се шегуват, за кралското семейство това едва ли е носило голяма печалба.

„Royal Appanage“ е годишен държавен приход, който покрива разходите за пътуване, представителство, застраховка, персонал и поддръжка на кралските дворци и собственост. 

Кралицата получава 42,8 милиона паунда (освободени от данъци) чрез херцогството за фискалната 2016-2017, а този сезон трябва да се увеличат до 76 76,1 милиона за финансиране на ремонта на Бъкингамския дворец. 

Имения и ферми генерират стотици милиони лири годишно. Повечето отиват за правителствени разходи, но 15 до 25 процента отиват за херцогството.

Херцогството Ланкастър е важен източник на доходи. Това са частни търговски, селскостопански и жилищни структури, датиращи от 1265 година. Последните фискални години са генерирали около 19,2 милиона за кралицата.

Тя използва това, за да плаща частните разходи на себе си и на членовете на кралското семейство, които поемат някои от официалните задължения.

Собствените й имоти са замъкът „Балморал“ в Шотландия и „Сандрингам“ близо до Норфолк в източната част на Англия. И двата са наследени от бащата на кралицата и се третират като неин собствен дом, въпреки че понякога са отворени за обществеността.

Кралицата разполага и с ценна колекция от марки, множество произведения на изкуството и портфолио от акции. Много от известните скъпоценни камъни и бижута на кралицата и въпросните произведения на изкуството всъщност са собственост на „Royal Collection Trust“.

Съпругът на кралицата, принц Филип, херцог на Единбург, също получава 359 000 годишно, за да финансира своите задължения и разходи. Той се пенсионира преди няколко години след шестдесет години държавна служба.

Престолонаследникът Чарлз също живее от комбинация от публични и частни финанси. Той и втората му съпруга Камила.

До 90% от доходите им идват от Херцогството Корнуол, най-старото херцогство, създадено през 1337 г. именно с цел печелене на пари за благородството и кралското семейство. Херцогство Корнуол притежава и управлява редица недвижими имоти, острови и ферми, от чиито наеми то печели. 

Миналата година Чарлз спечели 20,7 милиона със семейството си. Те също са получили 1,3 милиона от херцогството и 461 000 от различни публични институции.

Тези пари и парите от херцогството се харчат за заплати на персонала, пътни разходи и охрана. Около 6,6 милиона отиват за спестявания за децата на Чарлз.

Братята Уилям и Хари също имат лично богатство, което са наследили от майка си, покойната принцеса Даяна. Не е съвсем ясно, пише Си Ен Ен, как печели останалата част от семейството.

Кралицата, освен Чарлз, има още три деца и те имат свои деца и внуци.