Според официални изявления на руския Генерален щаб, за времето на бойните действия в Сирия са изпитани над 700 нови и дълбоко модернизирани видове техника и въоръжения. Изпитанията са водени при непосредственото участие на конструкторите и производителите. Някои от недостатъците са отстранявани направо в авиобазата Хмеймим.
 
Какво издържа проверката на войната
 
Голяма част от изпитаните въоръжения са ракетни комплекси и различни авиационни системи. Сред най-значимите е многоцелевият изтребител Су-35, който е еднакво ефективен по въздушни и земни цели.
 
Като общопризнат успех са ракетите с морско базиране „Калибър”, изстрелвани от кораби и подводници, прелетели от Каспийско море до Сирия 2500 км.
 
Не стана обаче ясно точно с каква цел два Су-57 прелетяха за два дни в Сирия и каква изпитателна програма изпълниха.
 
Напоследък отлично се представиха зенитните оръдейно-ракетни комплекси „Панцир-1С”, които свалиха до един пуснатите от терористите дронове по авиобазата Хмеймим.
 
Танковете Т-90 показаха, че са изключително ефективно оръжие в грамотни ръце, като техните защити „Афганит” и „Реликт” доказаха качествата си.
 
Провалите на руското оръжие
 
При използването на Су-34 и Су-35 се проявиха проблеми в тяхното програмно осигуряване, недостатъци при използването на нови системи за свръзка и радиоелектронното разузнаване. Някои конструктивни решения изобщо не задоволиха руските военни.
 
Бордните системи за самолетите и вертолетите за защита от зенитни комплекси не се проявиха достатъчно добре в бойни условия. Например системата за РЕБ „Витебск”, поставяна на вертолетите Ка-52 „Алигатор”, ще бъде заменена с по-съвременна версия.
 
Използването на някои средства за радиотехническо разузнаване, използвани от специалните самолети от типа на Ил-20 и А-50, показа, че са морално остарели, а друга част се нуждае от сериозна модернизация. / БЛИЦ