Немската стартираща компания обяви в четвъртък първия полет на своя изцяло електрическо безпилотно въздушно такси, за което се надява да влезе в употреба в различни градове по света "до 2025 г.". Прототипът с пет места може да се надпреварва в пълно с конкуренти небе, , тъй като други стартиращи компании и гиганти като Airbus, Boeing или Uber също размишляват над своите проекти - с оглед на трансформирането на градския транспорт.
 

Но при задвижвните от ротори машини на конкурентите, които предлагат само ограничен диапазон, Lilium смята, че неговото творение в реактивен стил ще се отличава сериозно.

Докато може да се издига вертикално като хеликоптер, новото такси има крила за хоризонтален полет, позволявайки му да развива максимална скорост от 300 километра в час и обхват от 300 км.

Моделите на Airbus и Boeing имат обхват до 80км.

Контролираният от земята тестов автомобил, базиран в Бавария, първоначално излетя в Мюнхен в началото на май - въпреки че Lilium не казва точно колко време е престоял във въздуха.

По думите на Леандро Бигарела, ръководител на теста на Lilium, машината се е държала добре и е реагирала както трябва.

Петместното въздушно такси следва по петите своя двуместен предшественик, който успешно полетя през 2017 година.

Lilium се надява да предложи услуга "въздушно такси по заявка" в "различни градове по света до 2025 г.", като изпитанията започват по-рано.

Вярвайки, че ще се сблъскат с "искания градският въздушен транспорт да е тих, безопасен и екологично позитивен," компанията ще предложи приложение, което да позволи на пътниците да намерят близките площадки за кацане при полет, който според тях ще бъде "сравним по цена с такси, но четири пъти по-бърз".

Предлагането на по-голяма кабина от конкурентите е от ключово значение, с пет места за "икономия, която просто не можете да постигнете с две места", каза съоснователят и главен изпълнителен директор на фирмата Даниел Виганд.

Но базираната в САЩ Асоциация за авиационна индустрия прогнозира през март, че с бъдещия изкуствен интелект при контрола, новото превозно средство "ще бъде част от ежедневните пътувания" до 2050 година.