В южната част на Турция има място, наречено Карахантеле. Там има много сгради, които са построени още преди да се появи писмеността. 

Археолозите успяха да намерят сред руините дърворезби на глави на хора, лисици и змии, съобщава Live Science.
Особеност на праисторическата сграда е, че има колони, издигнати под формата на фалоси. Специалистите смятат, че тя, заедно с издълбана човешка глава, е била използвана като място, където са се провеждали церемонии.

Заедно с издълбаното изображение на човешка глава,  археолозите  откриха общо 11 фалосовидни стълба. Също така Некми Карул каза, че сградата е свързана с други три сгради с помощта на коридори. Всичко това заедно образува доста голям комплекс. Ученият е сигурен, че на това място древните хора са извършвали ритуали и вероятно са се покланяли на някои богове.

Към днешна дата има известна информация, която потвърждава това. Но за да се говори с увереност за предназначението на сградата, чиято възраст достига около 11 хиляди години, е необходимо да се извършат допълнителни проучвания и разкопки в тази област.

Интересен момент е, че никой не разрушил сградата и тя не е била изоставена. Тя просто билапогребана в истинския смисъл на думата. Тя била много внимателно покрита с пръст, така че всички скулптури, които се намират в нея, останали непокътнати. Това позволило на сградата да остане в перфектно състояние, само няколко стълба били повредени поради ерозия.

Струва си да се обърне внимание на факта, че сградата с уникални колони е построена по същото време като Гьобекли тепе. Това е доста голям храмов комплекс, в който експерти са открили резби на човешки глави и различни животни.

Превод: БЛИЦ