По нареждане на Прокуратурата за организираната престъпност в Сърбия, Работната група на МВР досега е разпитала голям брой лица и е събрала доказателства, които сочат, че президентът Александър Вучич и членове на семейството му са били подслушвани нелегално. Това съобщи сръбското МВР, цитирано в днешния печат.

МВР не съобщава имена, но вестник "Новости" съобщава, че сред 50-те разпитвани за подслушване на президента и членове на семейството му са бившият държавен секретар на МВР Диана Хъркалович, бившият началник на Службата за специални разследващи методи към управлението на криминалната полиция Деян Миленкович, известен като Багзи, бившият началник на Управлението на криминалната полиция Сречко Лазич и др.

Според вестника мащабното разследване на това кой, по чия заповед и с каква цел е шпионирал държавния глава е към края си и вече са събрани много доказателства, че спрямо Вучич и членове на семейството му са били приложени незаконни "мерки".

Имената на заподозрените са предадени на Прокуратурата за организираната престъпност. Министърът на вътрешните работи Александър Вулин съобщи, че е информирал подробно президента за досегашните резултати от разследването.

"Новости" научава още, че в разследването е включена и Агенцията за сигурност и информация /БИА/.

Заместник председателят на Партията за свобода и справедливост Борко Стефанович призова по-рано МВР да съобщи имената на тези, които са подслушвали незаконно Вучич и членове на семейството му и означава ли това, че не е имало съдебно решение за подслушване на лица, заподозрени в търговия с наркотици, за чиято честност президентът говори постоянно, пише вестник "Данас".

"С кои честни хора Вучич е говорил за футбол и както казва самият той, е "уловен", и защо обществото не чуе запис на тези разговори", запита Стефанович. Той реагира на съобщението на МВР, че работната група, създадена от вътрешния министър Александър Вулин е установила, че президентът и членове на семейството му са подслушвани незаконно.

"Същото твърдеше и президентът, който не е отговорил на въпроси, които трябва да обяснят разговарял ли е той със заподозрени в най-тежки престъпления и съответно вече не може да бъде президент, или законът е нарушен от полицаите, прокуратурата и съда", се казва в цитирано съобщение на Партията за свобода и справедливост.