Принц Чарлз и сина му Уилям ще се срещнат тази седмица, за да обсъдят бъдещето на монархията след смъртта на принц Филип. Двамата престолонаследници ще планират с кралицата кои членове на „Фирмата“ ще работят като кралски особи и какво трябва да правят.

Това се случва след смъртта на херцога на Единбург на 9 април, повдигнала въпроси дали стотиците му покровителства трябва да бъдат продължени, пише The Telegraph.

Напускането на принц Хари и Меган Маркъл усложнява нещата, като намалява броя на хората, които могат да помогнат на монарха във високопоставени роли.

Източници на Telegraph казаха, че служебните и личните задължения не могат да се решават отделно, тъй като те са твърде тясно свързани.

Принц Чарлз ще поеме водещата роля в преговорите, тъй като той е първия по ред за наследяване на короната и всички незабавни решения ще повлияят на неговото управление. Но се разбира, той иска синът му, херцогът на Кеймбридж, да участва във всяка крачка от основните политики, които го засягат, когато наследява трона.

Междувременно се смята, че принц Едуард и Софи, графиня на Уесекс, ще запълнят празнотата, оставена от излизането на херцога и херцогинята на Съсекс.

Очаква се те да поемат по-големи роли, въпреки че вече са изпълнили 544 задължения през последната година преди локдауна заради коронавируса.

Хари и Меган са извършили 558 работни задължения през 2019 г., което означава, че кралските особи трябва да преразгледат как те ще бъдат преразпределени.

Принц Андрю, който се оттегли от задълженията си след интервюто си в Newsnight заради приятелството си с Джефри Ъстийн, също има роли, които може да се наложи да бъдат премахнати.

Херцогът на Йорк, принц Филип и принц Хари имат стотици покровителства и военни титли, които сега трябва да бъдат поети.

Очаква се принцът на Уелс и херцогът на Кеймбридж да решат през следващите няколко седмици и месеци как ще се справят с проблемите. Твърди се, че те са станали от първостепенно значение за кралицата и Чарлз, след като периодът на преглед на Хари и Меган приключи миналия месец.

Принц Чарлз искаше кралски задължения за тесен кръг от хора, съставен от самата кралица, принц Филип, съпругата на Чарлз Камила и принц Хари. В тези планове се очакваше херцогът на Съсекс да помогне, докато децата на Уилям и Кейт Джордж, Шарлот и Луи израснат и сами поемат роли.

Вътрешни източници разкриват, че Чарлз, Уилям и кралицата ще трябва да обсъдят дали да продължат с хиляди ангажименти годишно или да ги съкратят.

Принц Чарлз участва в 550 кралски задължения през 2019 г., докато херцогът на Кеймбридж се е фокусирал върху 220. Смята се, че принц Уилям предпочита целенасочен подход, за да може да окаже повече подкрепа за всяка кауза.

В момента около 15 членове на кралското семейство участват в над 3000 задължения годишно.