Британската кралица Елизабет II, която тази година отпразнува 95-ия си рожден ден, реши напълно да се откаже от алкохола. Това пише британският вестник The Daily Telegraph.

Тя е взела това решение поради препоръките на лекарите и желанието да посрещне платинената годишнина (70 години) от възкачването си на трона в най-добрата възможна форма.

Позовавайки се на информирани източници в двора, публикацията посочва, че медицинските съвети не са свързани с някакво заболяване и са дадени „като предпазна мярка“. Последната дума по този въпрос остава на Нейно Величество.
"Тя иска да се чувства възможно най-добре, за да се наслади на (настъпващата годишнина) предстоящите летни тържества, а наскоро лекарите й казаха, че намаляването на алкохола ще бъде от голяма полза. Кралицата взе лично решение да се откаже напълно от алкохолните напитки, но никога не пиеше много", каза източникът.

Според съобщения на британските медии, Елизабет II понякога си позволява чаша алкохол вечер и може да пие сухо мартини преди вечеря. Daily Telegraph отбелязва, че коктейлът обикновено е бил подготвян от съпруга й принц Филип, който почина през април тази година на 99 -годишна възраст.

Известно е, че Нейно Величество не обича шампанското и по време на държавните приеми, на които се сервира тази напитка, тя само се преструва, че го пие, и като цяло е безразлична към виното.Изключение от правилото са само няколко сорта, включително Рейнвайн и Розе. В същото време кралицата предпочита английския джин и се смята, че любимата й алкохолна напитка е комбинация от една част джин с две части дюбоне - френски аперитив, напомнящ вермут. Елизабет II е наследила любовта си към дюбонето от майка си, уточнява Фокус.

Въпреки почтената си възраст, Елизабет Втора все още участва активно в обществения живот и тази седмица присъства на церемонията по откриването на парламента на Уелс. В същото време информационната агенция Press Association съобщи, че няколко дни по-рано кралицата се появи на публично място с бастун за първи път от много години.

Тя го използва по време на посещение в Уестминстърското абатство, където се проведе церемония по случай стогодишнината от основаването на Кралския британски легион, благотворителна организация, която помага на ветерани от войните.

Бъкингамският дворец традиционно не коментира здравословното състояние на монарха.

Елизабет II се възкачи на трона на 25-годишна възраст, наследявайки баща си Джордж VI (1895-1952). През септември 2015 г. Елизабет Втора надмина рекорда на кралица Виктория (1819-1901 г.) за най-дълго управление на трона, а след като кралят на Тайланд Рама IX почина на 13 октомври 2016 г., тя стана най-дълго царуващият жив монарх в света. Елизабет II е и най-възрастният настоящ държавен глава.

На 6 февруари 2017 г. кралицата отпразнува 65 -та си годишнина на трона, ставайки първият британски монарх, който отпразнува сапфирен юбилей. По случай платинената годишнина на 2 юни 2022 г. в Лондон трябва да се проведе парад. Освен това програмата на празничните събития за следващата година включва тържествени църковни служби, както и концерт в Бъкингамския дворец, наречен Платинено парти.