Сърбия „няма и не може да признае очакваното решение на руската Дума”, заяви сръбският президент Алексдандър Вучич по повод на референдумите в четири украински области за присъединване към Русия, предава РТС.

„Ние защитаваме нашата собствена териториална цялост и е в наш интерес да защитим териториалната цялост на международно признатите държави и това е единственото нещо, което не може да бъде променено.

Това са неща, които са от решаващо значение за нас“, посочи Вучич и добави, че ако Сърбия признае референдумите, "вече няма да има никаква позиция не само по отношение на Косово и Метохия, но и по отношение на уважението, с което се ползва днес в международната общност.

Според президента натискът срещу Сърбия в международен план ще се увеличава.

„Много пъти съм казвал, че след 15 септември опитите ще бъдат непоносими“, добави Вучич.

„Не се боря за Путин или Байдън. За никого. Боря се за тези прекрасни хора във фабриката в Инджия, за всеки един от вас, за всички граждани на Сърбия, за тази страна. Не ме интересуват чуждестранните лидери”, каза още той.

Сръбският президент подчерта, че още в петък му предстоят важни срещи и първо ще пристигнат европейските парламентаристи и германският пратеник за Западните Балкани във връзка с подготовката на Берлинската конференция.

„След това в събота (1 октомври – бел. ред.) заминавам за България, където ще имам среща с Урсула фон дер Лайен и с колеги от България, Гърция и Северна Македония, където за нас са важни някои други споразумения. Още в понеделник ще говоря с Орбан и Нехамер в Будапеща за мигрантската политика“, каза  още Вучич.

На 8 октомври е планирано обръщение на сръбския президент към гражданите, в което той ще очертае стъпките, които държавата ще предприеме във връзка с всички важни политически и икономически въпроси.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук